
Jídlo nejsou kalorie
Co se vám vybaví, když se řekne jídlo? Někdo má toto téma spojené s potěšením, rodinou, přáteli a relaxací. Pro někoho je to noční můra, věčný boj nebo dokonce závislost. Ač nám to tak možná občas nepřipadá, žijeme v době nadbytku a doby, kdy nebylo „co do huby“, spousta z nás nikdy nezažila. To nám dovoluje přemýšlet o potravě úplně jinak, než jako o pouhé nutnosti k přežití. Vymýšlíme čím dál tím lahodnější recepty, honíme se za exotickými super potravinami, počítáme kalorie a máme dokonce ten luxus eliminovat celé kategorie potravin. Jen málokdo ale přemýšlí o jídle jako o mocném programátorovi našich vnitřních pochodů
Jídlo je informace!!!
Ano, je to tak, ačkoli kdokoliv z nás může dnes pomocí chytrých appek sledovat kalorickou hodnotu a hrubé složení makronutrientů svého jídla, širší podstata nám úplně uniká!
Každé sousto, které spolkneme, přináší našemu tělu mnoho informací a zároveň jej nutí k reakcím. Tím, jak jíme, můžeme naše tělo instruovat, aby ukládalo tuk kolem pasu a poskytovalo nám minimum aktivní energie, aby utlumovalo aktivitu některých mozkových center a upíralo nám kontrolu nad našimi instinkty. Zároveň můžeme nevědomky organismu bránit aby se čistil, a na místo toho podporoval záněty a různá nežádoucí bujení. O tom všem spolurozhodujeme, když jíme a vězte, že ten počet kalorií, který si tak úzkostlivě hlídáme, s tím nemá tolik co dělat.
Jak strava může ovlivňovat stárnutí?
Naše těla jsou směsicí zázraků biologie, biochemie a alchymie. Uvnitř nás je zázračný svět, kde vše souvisí se vším a vše ruku v ruce společně tepe pro prospěch našeho bytí. Racionální mysl jen těžko uchopí komplexnost všeho, co v lidském organismů probíhá.
Pokud se držíme přirozených potravin, tedy stravy, pro nás stvořené moudrou přírodou, naše těla se umí přizpůsobit všelijakým podmínkám. Lidský druh umí přežít jak na téměř výhradně živočišné stravě, tak pouze na rostlinách.
Na druhé straně, konzumace zpracovaných potravin představuje velice krátkozraký a často devastující zásah, s kterým si naše těla dlouhodobě neumí poradit. Organismus postupně chátrá a rychleji stárne.
Například nadměrná konzumace cukru může vést ke glykaci a poškození tkání a mimo jiné i k předčasné tvorbě vrásek. Moderní strava, chudá na důležité mikronutrienty, vede k jejich nedostatku. Bez nich však nejsme schopni efektivně vyrábět energii, a udržovat stovky důležitých procesů v chodu. Jak mohou naše těla efektivně fungovat až do smrti, když nedostanou, co potřebují?
Anti-aging není o nestárnutí
Módní trend zvaný anti-aging není o snaze vyhnout se stárnutí a zavírání očí před smrtí. Naopak, Anti-aging a věda o dlouhověkosti si jsou faktu, že všichni prostě stárneme, plně vědomi a kladou si otázku: Jak stárnout co nejlépe? Jak stárnout efektivně, abychom si stáří mohli opravdu užít?
Jedním z mnoha procesů, který hodně ovlivňuje to, jak stárneme, je methylace DNA. Tento proces je vědci velmi oblíbený, protože je dobře měřitelný. Zároveň se dnes pomocí tzv. Horvathových hodin, které velice podrobně zkoumají methylaci genů, měří biologický věk.
Co je methylace DNA
Můžeme si to představit celkem jednoduše. Na určitá místa naší DNA se může navázat methylová skupina CH3. Tuto malou molekulu pro dokreslení můžeme považovat za takové víčko, které gen na místě, kam se naváže, spolehlivě zakryje. Enzym, který pak začíná proces exprese genu, tuto zavíčkovanou část nepřečte. Gen se tedy nemůže projevit a je „vypnutý“. Pokud methylovou skupinu odstraníme (což je perfektně možné), gen bude opět aktivní „zapnutý“.
Nyní je snad jasné, že geny, které projevovat nechceme, například ty, které jsou zodpovědné za nádorové bujení, potřebujeme mít pečlivě zavíčkované. Na druhé straně, tu část DNA, která růst nádorů tlumí, rozhodně příliš methylovat za všech okolností nechceme.
Každá buňka má k dispozici kompletní genetickou informaci, ale potřebuje využít jen tu část, která jí pomáhá být tím, čím je (např. svalovou buňkou, neuronem, epythelovou buňkou apod.). Přemýšleli jste někdy jak to dělá? Jednou z odpovědí je methylace. Pokud chceme, aby se nám správně opravovaly a dělily buňky, potřebujeme správně methylovat.
Co methylaci ovlivňuje
Jedním z hlavních faktorů je beze sporu věk. Mimča a děti musí rychle růst a vyvíjet se a tak methylují daleko efektivněji než dospěláci. Methylace je s přibývajícím věkem méně efektivní a je to tak přirozené. Nejsme stvořeni k tomu, abychom tu byli navždy.
Je ale mnoho dalších faktorů, které mohou důležité epigenetické procesy narušit. Jsou mezi nimi zejména stres, nedostatek spánku, nedostatek pohybu, chemické toxiny a špatná strava.
Abychom mohli methylovat, potřebujeme odněkud brát nejen ony methilové skupiny, ale také musíme mít spoustu pomocníků, kteří celý proces podporují. Jací jsou tedy naši methylační superhrdinové?
V první linii máme folát, vitamin B12 a biotin. Hned za nimi se tlačí vitaminy B6, B2, B3, cholin, draslík, hořčík, zinek a v podpůrném týmu se o ně starají sírany, vitamin B7, aminokyseliny taurin a cystein a mastná kyselina DHA (omega 3).
Vždy je nejlepší přijímat nutrienty v jejich přirozené formě, tedy v jídle. Zmíněné hrdiny methylace nalezneme ve větším množství zejména v těchto potravinách: játra, houby, vejce, listová zelenina, byliny a koření, košťálová zelenina, ryby z chladných mořských vod, mořské řasy, červená řepa, borůvky, maliny, ostružiny a jiné pestře barevné ovoce, ořechy a semínka, quinoa a luštěniny.
Jak správně methylovat
Nyní už víme, že jsou věci, které mohou methylační procesy trochu poplést. Dodat látky potřebné k samotnému uskutečnění methylace, nemusí být dostatečné pro hladký průběh. Jak zajistíme abychom methylovali jen ty geny, které potřebujeme? Nechme to na přírodě!
Existují látky, které umí tyto procesy harmonizovat. Říká se jim methylační adaptogeny a nalezneme je v borůvkách, kaparách, kakau, kopru, česneku, zeleném čaji, citrónu, limetce, oreganu, čaji olong, petrželce, mátě, rozmarýnu, houbách shitake, sóje, kurkumě a rajčatech.
Vědci studující vliv stravy na methylaci mají za to, že bychom měli sníst alespoň 2 porce těchto adaptogenů denně.
Omlazující jídelníček
Jaký je tedy jídelníček, který pomůže snížit biologický věk? Typický den může vypadat následovně:
SNÍDANĚ: Vajíčka na červené cibulce s pažitkou a salát z baby špenátu s granátovým jablkem a dýňovými semínky
SVAČINA: koktejl z kurkumy, skořice, kardamomu a trochy kokosového mléka
OBĚD: Játra na cibuli, česneku, římském kmínu s limetkou a žlutou paprikou, quinoa a salát z rukoly s rajčaty a slunečnicovým semínkem
SVAČINA: porce borůvek, malin, rybízu apod. nebo malý salát z kysaného zelí
VEČEŘE: Pečené růžičky květáku a brokolice s pestem z tahiny, česneku a petrželky, salát z červené řepy a mrkve s rozmarýnem
Comments